2019 Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Sayfa İçeriği
Yeni kimlik çıkartmak için gerekli belgeler 2019 yılı içerisinde vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam edilmektedir. Eski tip büyük nüfus cüzdanlarının yerine vatandaşların kullanımına çıkartılan yeni kimlik kartları, bir banka kartı boyutlarında ve çipli olarak vatandaşlara sunuluyor. Böylece yeni kimlik kartları, vatandaşa ait olan kimlik bilgilerinin yanında sağlık sigortası gibi önemli bilgileri de içeriyor.
Yeni Kimlik İçin Gerekli Belgeler
Yeni kimlik kartları için istenen evraklar, ülkemizde hizmet gösteren İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaş İşlemleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm vatandaşlarımıza duyurulmuştur. Buna göre eski tip kimliğinizi yeni çipli kimliklerle değiştirmek için sizden birtakım belgeler istenmektedir. Yazımızın devamında sizden istenen söz konusu belgelerin neler olduğunu ve yeni kimlik kartı çıkarmak için neler yapmanız gerektiğinin detaylarını bulabilirsiniz.
Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar
Eski tip kimliğinizi yeni kimlik ile değiştirmek için gerekli belgeler şunlardır:
- Eski tip nüfus cüzdanı.
- Nüfus cüzdanı seri numarasının sistemdeki kayıtlı bilgiler ile uyuşmaması durumuna önlem olarak yanınızda ek bir kimlik götürmeniz tavsiye edilir. Bunlar mevcut duruma göre; sürücü belgesi, pasaport, uluslararası aile cüzdanı, avukat ya da basın kartı olabilir.
- Vatandaşa ait 1 adet biyometrik fotoğraf
Bulunduğunuz bölgede size en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğüne yukarıda belirtilen talep edilen belgeler eşliğinde başvurduğunuz takdirde yeni kimlik çıkartma işlemleriniz başlatılır. Öte yandan eskiden olduğu gibi muhtarlıktan nüfus cüzdanı çıkartma belgesi götürmenize gerek yoktur. Vatandaşa ait olan biyometrik fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olmasına dikkat edilmektedir.
Yeni Kimlik Ücreti
Kimlik yenileme ücreti, her vatandaştan yeni kimlik kağıt bedeli olarak alınan paraya denmektedir. Eski tip kimliğinizi yenisiyle değiştirmek istediğinizde sizden bu tutarı ödemeniz talep edilmektedir. 2019 yılı itibarıyla kimlik yenileme ücretleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından şu şekilde açıklanmıştır:
- Eski tipten yeni tip çipli kimliğe geçme ücreti 22.50 TL olarak belirlenmiştir.
- Evlilik ve soyadı değişikliği nedeniyle kimlik değiştirme ücreti de 22.50 TL’dir.
- Eskiyen, yıpranan ve deforme olmuş kimliği değiştirme ücreti 22.50 TL’dir.
- Yeni doğan bebeğe çıkartılan kimlik belgesi için ücret alınmamaktadır. Ancak yeni doğan bebeğin nüfusa kayıt işlemleri zamanında yapılmadığı takdirde 22.50 TL yeni kimlik belgesi ücreti alınmaktadır. Bu konuya dikkat edilmesi gereklidir.
- Bir diğer önem teşkil eden konu kimlik belgesinin kayıp ya da çalıntı olma durumuyla alakalıdır. Kayıp, çalıntı durumlarında yeni kimlik kartı çıkartmanın bedeli 45 TL’dir.
Kimlik Yenileme Ücreti Ödeme
Yeni kimlik ücreti ödeme yapmak için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Yeni tip, çipli kimlik kartları için gerekli görülen ödemenin nasıl ve nereden yapılacağına dair detaylarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Kimlik Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?
Yeni kimlik kartı ücreti yatırmak için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Vatandaşa kolaylık sağlamak için düzenlenen kimlik yenileme ücreti ödeme işlemleri şu noktalardan yapılabilmektedir:
- Devletin anlaşmalı olduğu bankalardan gişe işlemleri veya bankamatikler aracılığıyla
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden çevrimiçi olarak
Kimlik Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır?
Yeni kimlik kartı çıkartma ücretini ödemek için devletin anlaşmalı olduğunu bildirdiği bankaların gişe işlemlerini ya da internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesini kullanabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yeni kimlik kartı çıkartma ödemeleri için anlaşmalı olduğu yaklaşık 50 bankadan bazıları şunlardır:
- C Ziraat Bankası A.Ş.
- ING Bank A.Ş.
- Türkiye Halk Bankası A.Ş.
- Türkiye İş Bankası A.Ş.
- Yapı Kredi Bankası A.Ş.
- Finansbank A.Ş.
- Denizbank A.Ş.
- Garanti Bankası A.Ş.
- Akbank A.Ş.
- Kuveyt Türk Bankası A.Ş.
- Şekerbank A.Ş.
Yukarıda belirtilen bankalara giderek gişe işlemleri ile banka görevlisine yeni kimlik kartı için kâğıt bedeli ödemeye geldiğinizi belirtirseniz adınıza çıkartmak istediğiniz yeni kimlik için ödemeniz gereken ücreti kolaylıkla yatırabilirsiniz. Öte yandan internet üzerinden ve anlaşmalı olan bankalara ait bankamatiklerden de yeni kimlik kartı kâğıt bedelini ödeyebilirsiniz. Yazımızın devamında bu işlemlerle ilgili tüm yapmanız gerekenlere ulaşabilirsiniz.
Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırma
Yeni kimlik kartı ücretini internet üzerinden yatırmak için vatandaşlara sunulan Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi hizmetini kullanmak gerekmektedir. Bunun için öncelikle;
- Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesine giriş yapılır.
- Ana sayfa üzerinde yer alan “Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme” bağlantısı kullanılarak internet üzerinden yeni kimlik kâğıt bedeli ödeme işlemlerine başlanır.
- Dilerseniz kredi kartınızla dilerseniz de banka hesabınızla söz konusu bedeli ödeyebilirsiniz.
Yeni Kimlik Ücreti ATM’den Nasıl Yatırılır?
Yeni kimlik kartı ücreti ATM’den yatırma yöntemiyle de vatandaşlara kolaylık sağlanmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların “Para Yatırma” özelliği bulunan tüm bankamatiklerinden yeni kimlik kartı çıkartmak için gerekli olan kâğıt bedeli parasını yatırabilirsiniz.
Ziraat Bankası Kimlik Ücreti Yatırma
Ziraat Bankası’ndan yeni kimlik çıkartma ücreti yatırmak için size en yakın T.C Ziraat Bankası şubesine gitmeniz ya da “Para Yatırma” özelliği bulunan Ziraat Bankası ATM’sini kullanmanız yeterlidir. Banka şubesine gittiğinizde gişe işlemlerinden numara alarak, gişedeki görevliye yeni kimlik kağıt bedeli harç ücreti ödemek istediğinizi belirttikten sonra ödeme yaptığınıza dair dekont almayı unutmayın.
Yeni Kimlik İçin Randevu
Yeni kimlik kartı çıkartmak için randevu almak bir zorunluluktur. Yapılan düzenlemeler neticesinde yeni kimlik çıkartmak için size en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Söz konusu kurumlarda da çıkartılan yasa gereği randevu alınmadan işlem yapılması mümkün olmamaktadır.
Nüfus Müdürlüğü Randevu
Nüfus Müdürlüğü’nden randevu almak internet üzerinden yapılabildiği gibi telefon aracılığıyla da mümkün olmaktadır. Yeni kimlik çıkartmak için size en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğünü yine internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nüfus müdürlüğünden randevu almak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfa üzerinde yer alan “Randevu Al” bağlantısına tıklayın.
- Açılan sayfada T.C kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport ve adres kayıt ile ilgili olan başlıklardan kimlik kartı olanı seçin.
- Öne çıkarılan uyarıyı okuyup kabul ediyorum seçeneğini tıkladıktan sonra kişisel bilgilerinizi girerek randevu alabilirsiniz.
İnternet üzerinden randevu almak istemeyen vatandaşlar dilerlerse telefonla arayarak da yeni kimlik kartı için randevu alabilirler. Bunun için mesai saatleri arasında yazımızın devamında belirttiğimiz bilgileri kullanarak randevu işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir.
Nüfus Müdürlüğü Çalışma Saatleri
Nüfus müdürlüğünün mesai saatleri 2019 yılı itibarıyla şu şekilde düzenlenmiştir:
- Sabah 08:30 – 12:30
- Öğleden sonra 13:30 – 16:30
Kimlik Randevu Numarası
Yeni kimlik kartı çıkartmak için gerekli olan randevu numarasına Nüfus Genel Müdürlüğü’nden ya da Vatandaşlık Etkileşim Merkezi aracılığıyla ulaşabilirsiniz:
- Nüfus Müdürlüğü numaraları: 0 312 591 21 00 – 0 312 591 21 01 – 0 312 591 21 02
- Vatandaş Etkileşim Merkezi numarası: ALO 199
Kimlik Randevu Sorgulama
Yeni kimlik kartı için randevu sorgulama işlemleri ile söz konusu randevunuzun tarihini ve saatini görüntüleyebilir, isterseniz de randevunuzu iptal ederek başka bir tarihe yeniden kimlik kartı randevusu alabilirsiniz. Bunun için yazımızda açıkça bahsettiğimiz işlemleri uygulayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki “Randevu Al” bağlantısını kullanabilirsiniz.
Kimlik Yenileme Son Tarih
Yeni kimlik kartlarına geçmek için belirlenen son tarih henüz netlik kazanmamıştır. Bu konuda yeni, çipli sürücü belgeleri için 2020 yılı son tarih olarak gösterilirken yeni kimlikler için henüz bir açıklama yapılmamıştır. Dolayısıyla ikinci bir açıklamaya ya da en az 2023 yılına kadar eski tip kimlik belgeleri kullanıma açıktır.