2019 Ehliyet Değişimi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Sayfa İçeriği
Ehliyet değiştirmek için gerekli belgeler önceden tamamlandığı takdirde, ehliyet değişimi için gerekli olan sürenin kısalmasını sağlamaktadır. Yürürlüğe giren yeni uygulama ile birlikte eski tip ehliyetlerin kullanımının yerini yeni ehliyetler aldı. Bu da insanların ehliyet değişimi işleminin zorunlu olması anlamına geliyor. Ehliyet değişimi için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Eski sürücü belgesi,
- Sürücü olmaya engel olmadığını belirten sağlık raporu,
- 2 tane biyometrik fotoğraf (Ücreti 25 ile 35 TL arasında değişir),
- Sürücü belgesi değerli kağıt bedelinin ödendiğine dair banka dekontu,
- Hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu (15 TL),
- Nüfus cüzdanı ya da pasaport,
- Parmak izi (Emniyette verilecek),
- Kan grubunu gösteren sağlık belgesi (Eski sürücü belgesinde kan grubu görünüyorsa yeniden işlem yapılmasına gerek yok.).
Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Ehliyet değişimi bedeli için 15 TL gerekir. Bu ücretin 13 TL’si değerli kağıt bedeli, geri kalan 2 TL ise hizmet bedelidir. Ehliyet değişimi için gerekli olan ücreti bankalara yatırabilirsiniz. Eğer internet bankacılığını kullanarak işlem yapacaksanız, işlem yapılan bankadan tahsil edilmiştir kaşesi almayı unutmayın.
Ehliyet Yenileme Belgeleri Teslimi Ne Zaman Yapılır?
Ehliyet değişim teslim süresi başvuruların kabul edilmesinden sonra başlamış olur. 15 gün içerisinde belge teslim edilir.
Ehliyet Yenileme Belgesini bir Yakın Teslim Alabilir mi?
Ehliyet belgesi teslimi bir yakın tarafından alınamaz. Kimlik bilgileri geçerli olan kişilerin ehliyeti teslim alması zorunludur.
Sürücü Belgelerinin Son Geçerlilik Tarihi Ne Zamandır?
Ehliyet geçerlilik süresi ehliyetin cinsine göre değişiklik göstermektedir;
- M,
- A1,
- A2,
- A,
- B1,
- B,
- BE,
- F,
- G sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 10 yıldır.
Buna ek olarak;
- C1,
- C1E,
- C,
- CE,
- D1,
- D1E,
- D,
- DE sınıfına ait sürücü belgelerinin geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
Mevcutta var olan ve kullandığınız sürücü belgenizin geçerlilik süresi, yeni tip sürücü belgelerine geçiş yapılmasından itibaren 5 yıldır. Bu süre dolduktan sonra sürücü belgeniz geçerli sayılmayacaktır.
Ehliyet Değişimi için Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Ehliyet belgesi için sağlık raporu alınması zorunludur. Eğer ehliyet belgenizi yeniletmek ya da ilk defa ehliyet belgesi çıkartmak isterseniz Nüfus Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmanız gerekir. Başvurudan önce sağlık raporu almak zorunludur. Sağlık raporu almak için;
- Özel polikliniklere,
- Özel tıp merkezlerine,
- Özel hastanelere,
- Aile sağlığı merkezlerine yani sağlık ocaklarına,
- Bakanlıklara ya da üniversitelere bağlı olan sağlık tesislerine,
- Özel muayenehanelere başvuruda bulunabilirsiniz.
Ehliyet Değişimi için Sağlık Raporlarında Yer Alan Grup Kavramları Neyi İfade Eder?
Ehliyet değişimi için gerekli belgeler arasında yer alan sağlık raporlarında yer alan grup kavramları kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Ehliyet değişimi sağlık raporu 2 farklı grup altında incelenir.
- Grup sağlık raporları arasında;
- M,
- A1,
- A2,
- A,
- B1,
- B,
- BE,
- F sınıfı yer alır.
- Grup sağlık raporları ise;
- C1,
- C1E,
- C,
- CE,
- D1,
- D1E,
- D,
- DE
- G sınıflarını kapsar.
Ehliyet Yenileme için Sağlık Raporu Onaylanması
Ehliyet yenileme sağlık raporu bazı durumlarda onaylanmayabilir. Hekim yaptığı muayene sonrasında eğer sürücü olabilir kısmına tik koyduysa, sağlık raporunuz onay almış demektir. Bu durumda hem 1. Grup ehliyetler hem de 2. Grup ehliyetler için başvuru yapabilirsiniz.
Eğer hekim sizi muayene ettikten sonra uzman tabiplere gönderirse sürücü olamaz bölümüne işaret konur. Kusurlu olmanız durumunda da bu bölüm işaretlenir. Uzman tabip, incelemeler sonucunda ağır araç kullanmaya uygun olmadığınızı belirtirse bu durumda yalnızca 1. Grup sürücü olmak için başvuruda bulunma hakkınız olur.
Ehliyet Yenileme İşlemi için Son Tarih Ne Zaman?
Ehliyet değişim son günü 31 Aralık 2020’dir. Uzmanlar vatandaşları yenileme işlemi yapmak için son güne kalmayın diyerek uyardı. Son günde yığılma olabileceğini belirten uzmanlar, sistemde araza olması ve teknik konularda problem yaşanması halinde vatandaşların mağdur olmasının önüne geçmek istediklerinin altını çiziyor.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nerelere Yatırılabilir?
Ehliyet değişimi için gerekli belgeler eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra;
- Akbank,
- Odea Bank,
- Anadolubank,
- Kuveyt Türk Katılım Bankası,
- Finans Katılım Bankası,
- Ziraat Bankası,
- Türkiye İş Bankası,
- Alternatif Bank,
- Burgan Bank,
- Fibabank,
- Turkish Bank,
- Denizbank,
- Türkiye Halk Bankası,
- Şeker Bank,
- İNG Bank üzerinden harç yatırma işlemlerini tamamlayabilirler.
Ehliyet Yenileme için Çıkarılan Sağlık Raporunda Bulunmaması Gereken Hastalıklar Nelerdir?
Ehliyet yenilemesi sağlık raporu her zaman onay almayabilir. Kişilerin kimi hastalıkları olması onların sağlık raporu almalarının önüne geçebilmektedir. Bu hastalıklar Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikler ile belirlenmiştir. Söz konusu hastalıklar arasında;
- İşitme kaybı,
- Malign tümör hikayesi,
- Organ nakli geçirilmiş olması,
- Kronik böbrek yetmezliği,
- Epilepsi,
- Alkol bağımlılığı,
- Renk körlüğü,
- Santral sinir sistemi hastalıkları,
- Periferik sinir sistemi hastalıkları,
- Koroner sendrom tanısı,
- Kol ve bacak olmaması,
- Bilinç bozukluğuna yol açtığı bilinen çeşitli ritim bozuklukları,
- Ağır akıl sağlığı bozuklukları (zeka geriliği, demans, kişilik bozuklukları, ağır davranış bozuklukları gibi) yer almaktadır.
Ehliyet için Sağlık Raporu Ücretleri Ne Kadar?
Sağlık raporu ücreti raporun alındığı yere göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir kurumdan sağlık raporu almak zorunda olmadığınızdan dolayı, kendi bütçenize uygun bir yerden zorunlu sağlık raporunu alabilirsiniz. Eğer devlet hastanelerde yer alan sıralara girmek istemezseniz, özel hastanelerden rapor almayı tercih edebilirsiniz. Arada fiyat farklı bulunmakla beraber bu iki farklı kurum tarafından verilen sağlık raporunun hiçbir farkı bulunmaz. Sağlık raporu için farklı kurumlarda ödemeniz gereken ücretler şu şekilde sıralanabilir;
- Eğer sağlık raporu almak için sağlık ocağına giderseniz, tamamen ücretsiz olarak sağlık raporu alırsınız.
- Devlet hastanesine giderek rapor aldığınız zaman, hekim raporu için 50 TL, Sağlık Kurulu raporu için ise 200 TL para ödemeniz gerekir.
- Üniversiteye bağlı olan hastanelerden sağlık raporu almak biraz daha pahalıdır. Hekim raporu almak isterseniz 75 TL, Sağlık Kurul Raporu için ise 300 TL ödemeniz gerekir. Bu ücretler aynı zamanda eğitim ve araştırma hastaneleri ve tıp fakülteleri için de geçerlidir.
- Özel hastanelerde uygulanan ücret tarifesi çok geniş bir aralıktadır. Bu nedenle net bir fiyat söylenememekle birlikte fiyatların 50 ile 450 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Tek hekim raporu ile hastanelerde herhangi bir kuruma gitmeye gerek kalmadan alınan ve yalnızca bir hekim tarafından verilen rapor kastedilmektedir. Sağlık kurulu raporunda ise ileri tetkikler yapılır. Buna göre birden çok uzman inceleme yapar ve inceleme sonrasında kişinin sağlığı hakkında ortak görüş bildirirler.